Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ενοικιάζεται...


Κάνωντας μια βόλτα στους Εμπορικούς δρόμους του Ναυπλίου διαπιστώνεις πολύ γρήγορα την πληθώρα των καταστημάτων που είναι ανοίκιαστα. Πληροφορίες μιλάνε για 100-120 ανοίκιαστα καταστήματα - επαγγελματικούς χώρους σε ολόκληρη την πόλη. Νούμερο τεράστιο αν κανείς αναλογιστεί το μέγεθος της πόλης του Ναυπλίου. Φαίνεται πως η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά. Φανταστείτε επίσης τι θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί το συγκρότημα του Κύκνου το οποίο θα προσθέσει στην πόλη άλλα 7.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων, δηλαδή περίπου 120 καταστήματα. Αναμένεται τεράστια πτώση των τιμών ενοικίασης και απίστευτη στασιμότητα στο χώρο. Επαγγελματίες του χώρου αναφέρουν πως δεν αποκλείεται οι τιμές των ενοικίων να πέσουν και περισσότερο από 50% κατά μέσο όρο. Είναι αυτό που λένε με άλλα λόγια πως η οικονομία θα γυρίσει 15 χρόνια πίσω... Ευκαιρία για επιχειρείν λοιπόν για αυτούς που έχουν διαθέσιμα προς επένδυση. Το μαγαζί φαλήρησε και πουλιέται τζάμπα...

9 σχόλια:

  1. Η οικονομία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο λειτουργεί με την αρχή της «προσφοράς και ζήτησης». Για τα ενοίκια στη χώρα μας η πολιτεία έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
    1. Αν θα υπάρξει μεγάλη προσφορά π.χ. στον Κύκνο θα πέσει η ζήτηση άρα θα έχουμε φτηνότερα ακίνητα άρα και χαμηλότερα ενοίκια.
    Λάθος για τα δεδομένα της χώρας μας και του Ναυπλίου. Στην παραπάνω περιοχή θα συμβεί το αντίθετο! Γιατί όμως;
    2. Τα ενοίκια των καταστημάτων επιβαρύνονται με:
    a. 3,6% Χαρτόσημο και ΟΓΑ
    b. 1,5% (ή 3%) Συμπληρωματικό φόρο. Αμέσως – αμέσως 5,1%
    c. Ο φόρος εισοδήματος με τις κλίμακες φυσικά, αλλά φανταστείτε ένα συνταξιούχο στρατιωτικό που επένδυσε τους κόπους μιας ζωής (εφάπαξ) σε ένα μαγαζί. Το ενοίκιο θα φορολογείται μέχρι και 45%. (κάτι παραπάνω από μισακάρης το κράτος)
    d. Μετά έρχεται το ΕΤΑΚ και φόρος ακίνητης περιουσίας.
    e. Μεταβίβαση εφορία, συμβόλαια κλπ
    f. Δάνειο άλλη μεγάλη πληγή
    g. Τέλος άφησα και τον κακοπληρωτή νοικάρη που για να τον διώξεις (δικαστικά πάντα) θα έχεις μία απώλεια 12 μηνών από ενοίκια για τα οποία μάλιστα αν δεν τα εκχωρήσεις στο κράτος θα πληρώσεις και φόρο.
    3. Τέλος ένα κατάστημα 100 τμ στην περιοχή της λεωφόρου Ασκληπιού που η τιμή του θα είναι από 7.000 – 10.000 € ανά τ.μ δηλαδή 700.000 – 1.000.000 στον εργολάβο πόσο να νοικιαστεί άραγε;
    4. Μια ετήσια απόδοση 4% είναι 40.000 ακαθάριστα ή 20.000 καθαρά μετά τη φορολογία δηλαδή απόσβεση σε 50 χρόνια! !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά ΟΛΑ όσα αναφέρει το προηγούμενο σχόλιο. Αυτό όμως δείχνει το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Ελληνική Οικονομία. Δηλαδή από την μια βάση των όσων λέει ο προηγούμενος τα οποία είναι σωστά, θα έπρεπε τα ενοίκια να μην πέσουν, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις να ανέβουν κιόλας. Από την άλλη όμως αυτό που δείχνει η πραγματικότητα είναι να αυξάνονται τα ανοίκιαστα καταστήματα. Δηλαδή οι τιμές παραμένουν ως έχουν, παραδόξως όμως τα ανοίκιαστα αυξάνουν δραματικά. Αυτό όμως ενώ θα έπρεπε να οδηγεί σε πτώση των τιμών όπως λέει το άρθρο στο blog, τελικά δεν οδηγεί. Τι συμβαίνει δηλαδή? Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι απρόθυμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και κρατούν στάση αναμονής. Ούτε οι ιδιοκτήτες ρίχνουν τιμές, προτιμούν να τα έχουν ανοίκιαστα, ούτε οι ενοικιαστές-επενδυτές καταβάλουν το οποιοδήποτε τίμημα, προτιμούν να μην ανοίξουν νέο μαγαζί - να κλείσουν το υπάρχον. Αυτό είναι που στην Οικονομία λέμε στασιμότητα και είναι το τέλειο παράδειγμα που περιγράφει πλήρως την συνολική κατάσταση αυτή την στιγμή της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό είναι το τέλμα στο οποίο έχουμε πέσει και το οποίο μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευση. Άποψη μου είναι πως το κλίμα θα μπορούσε να αντιστραφεί μόνο αν κάποιο απο τα εμπλεκόμενα μέρη άλλαζε στάση. Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες πρέπει να συμβιβαστούν με πολύ μικροτέρα κέρδη, εν πάσει περιπτώση πάλι κέρδη είναι. Επίσης αυτοί την επένδυση τους την έχουν ήδη κάνει πριν την κρίση. Για ποιό λόγο να μπει ο εν δυνάμει νέος επενδυτής σε μια τέτοια περιπέτεια υπό τέτοιες οικονομικές συνθήκες? Δεν έχει λόγο. Επίσης που να βρει η αγορά τα χρήματα με τέτοια στενότητα να χρηματοδοτήσει τα ακριβά ενοίκια? Αξιέξοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μιλάμε για ενοίκια στην Ερμού αλλά στο Ναύπλιο!
    Είναι ακριβά 10 € το τμ, 15 στην Άργους άντε και 20 στην ενδεκάτη! (μάλλον πολύ φτηνά είναι) Δηλαδή ένα κατάστημα των 500.000 € να μην νοικιαστεί 1000 – 1500 €. Τι είναι, λογαριασμός ΔΕΗ για να νοικιαστεί 300€!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το κατάστημα είναι 100 τμ και είναι πάνω στην Άργους, είναι λογική μια τιμή των 1000 ευρώ και ακόμα περισσότερο. Η ερώτηση είναι όμως αν υπο τις παρούσες συνθήκες ένας ιδιοκτήτης 100 τμ έχει μόνο μια πρόταση π.χ. στα 600 ευρώ, πόσο καιρό έχει σκοπό να περιμένει να έχει μια καλύτερη πρόταση. 6 μήνες? 1 χρόνο? 3 χρόνια? Πόσο? Για παράδειγμα αν περιμένει 3 χρόνια, τότε με απλούς υπολογισμούς θα πατσίσει τα χαμένα των 3 χρόνων με το νοίκι των 1000 ευρώ, σε άλλα 7 χρόνια, δηλαδή μετά από 10 χρόνια από σήμερα Αυτό άραγε το σκέφονται οι ιδιοκτήτες. Το θέμα λοιπόν για κάθε έναν δεν είναι να ορίσει ο ίδιος πόσα του λείπουν ή πόσα θα ήθελε να πληρώνει, αλλά κάτω υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες να προσαρμόζεται και να κάνει την καλύτερη επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Πολύ δύσκολα μπορείς να βγάλεις ένα νοικάρη και μάλιστα όταν είναι κακοπληρωτής.
    2. Είναι προτιμότερο να είναι κλειστό παρά νοικιασμένο με δύστροπο και κακοπληρωτή νοικάρη.
    3. Για κατάστημα πρέπει να γίνεται πάντα ένα καλό συμβόλαιο (σε συμβολαιογράφο μάλιστα), με ποινικές ρήτρες και αυξήσεις 1% πάνω από τον πληθωρισμό είναι ότι καλύτερο, καθότι σε 12 με αποζημίωση ή 16 χρόνια χωρίς μπορείς να το ξανανοικιάσεις.
    4. Πάντως στα καταστήματα πρέπει να υπάρχει η νοοτροπία του συνεταιρισμού και της συνεργασίας και όχι του ριξίματος.
    5. Τελειώνοντας θα αναφερθώ για το κατάστημα στην Άργους 100 τμ και μάλιστα με ενοίκιο 600 € (ίσως κάποιος επιδιώκει να νοικιάσει με αυτή την τιμή. Εγώ θα του πρότεινα να αγοράσει ένα! ). Σήμερα υπάρχει μόνο ένα ελεύθερο απέναντι από το DIA μάλλον γύρω στα 45τμ. Υπάρχει και ενοικιαστήριο!
    Η αγορά διαμορφώνεται ελεύθερα Προσφορά και Ζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου φαίνεται πως άλλοι γράφουν με επιχειρήματα και άλλοι με παρωπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένα ανοίκιαστο στην Άργους???? Μου φαίνεται έχεις να περπατήσεις πολλούς μήνες στην Άργους. Χαμός από ανοίκιαστα γίνεται ρε παιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον κάποιος ψάχνει για 1οο μέτρα μαγαζί στην Αργους με 600 ευρώ, δηλαδή καθαρά γύρω στα 350 ή 11,5 ευρώ την ημέρα. Καλλίτερα θάλεγα για 2 πακέτα τσιγάρα ή για τους άκαπνους δυο φραπέδες και ένα νεράκι στην παραλία του Ναυπλίου!
    Ας βρει πρώτα 1οο μετα μαγαζί και μετά τα λέμε. Μόνο οι κινέζοι, και κάποιες αλυσίδες νοικιάζουν τέτοια μαγαζιά.
    Αν είναι έτσι κόβω το κάπνισμα και τον καφέ και γίνομαι «επιχειρηματίας» με λειτουργικό κόστος στέγης 11,5 ευρώ τη μέρα. Αυτή την τιμή ούτε για άδεια στα παζάρια δεν την βρίσκεις!
    Λίγο σοβαρότητα δεν βλάπτει!
    Τα μαγαζιά στην Άργους δεν τα έχουν πολυεθνικές, αλλά βιοπαλαιστές που επένδυσαν τις οικονομίες ετών. Οι ξεριζωμένοι και αδικημένοι μικρασιάτες, αποκατέστησαν μετά από πολλά χρόνια τα εγγόνια που αξιοποίησαν με αντιπαροχή τα προσφυγικά. Έκαναν κυριολεκτικά το σ…… παξιμάδι. Ας μην τους προσβάλουμε!
    Γνωρίζω τους περισσότερους εδώ και πολλά χρόνια ! Γεννήθηκα στην Αργους, που κάποτε είχε χαντάκια και όχι καταστήματα. Στην Αιγίου πέρναγε ο Ατμήλατος Σιδηρόδρομος. Στην ενδεκάτη υπήρχε τροχονόμος και αντί για ΑΛΦΑ τράπεζα είχαμε παγοποιείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω έχουμε βγει εκτός θέματος. Ας σταματήσει εδώ η αντιπαράθεση κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή