Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Πόσο θα περιμένουν άραγε?


Κοιτάξτε αυτό το σπίτι (http://www.spitogatos.gr/gr/xxxx σκόπιμα δεν το δημοσιεύουμε ακριβώς για να μην θίξουμε τον ιδιοκτήτη - όποιος όμως επιθυμεί ας μας στείλει email για να του στείλουμε λεπτομέρειες).
Πρόκειται για σπίτι που πωλείται στην περιοχή Άρια Ναυπλίου. Είναι 80 τετραγωνικά και ο ιδιοκτήτης του το πουλάει 160.000 Ευρώ. Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε αγγελίες εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια με την ίδια ακριβώς τιμή. Για του λόγου το αληθές αρκεί να κάνετε μια βόλτα στα μεσιτικά γραφεία. Η απορία μας είναι, άραγε δεν καταλαβαίνει ο πωλητής για ποιο ακριβώς λόγο αδυνατεί να το πουλήσει. Επίσης πότε σκοπεύει άραγε να χαμηλώσει την τιμή? Στα 5 χρόνια? Όταν θα είναι δεκαετίας? Αν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε πουλήσει αυτό το ακίνητο π.χ. 20.000 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 140.000 Ευρώ, τότε μόνο απο τους τόκους καταθέσεων της τράπεζας αυτά τα 3 χρόνια, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι, θα είχε κερδίσει περίπου 20.000 ευρώ, όσο παραπάνω δηλαδή προσπαθεί ακόμα και τώρα να το πουλήσει και θα προσπαθεί μάλλον ακόμα για καιρό. Όταν βέβαια αποφασίσει τελικά να ρίξει την τιμή, που τελικά σίγουρα θα το κάνει, τότε θα είναι πολύ αργά όσον αφορά το μέγιστο προσωπικό του κέρδος. Ήδη η απόφαση του μέχρι στιγμής να μείνει αμετακίνητος είναι ζημιογόνα για τον ίδιο. Συν τοις άλλοις, πρέπει να συνυπολογίσουμε όπως λέει και η επιστήμη Urban Geographics που ασχολείτε με το Real Estate, ότι τα σπίτια χάνουν 2,5% με 3 % της αξίας τους για κάθε χρόνο παλαιότητας. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης έχει ακόμα μεγαλύτερη χασούρα και δεν έχει ούτε καν συνειδητοποιήσει ότι έχει επιπλέον χάσει ένα 8% της πραγματικής αξίας του σπιτιού, ακόμα και αν δεχτούμε πως η αρχική τιμή πώλησης που ο ίδιος έδινε ήταν η πραγματική. Απλά πράγματα. Φαίνεται όμως πως μερικές φορές επικρατεί ο εγωισμός μας ακόμα και πάνω από το συμφέρον μας.

6 σχόλια:

  1. Για 160000€ τα 80 τμ σημαίνει 2.000 το τμ. (δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο ακίνητο!)
    1. Προτού πούμε οτιδήποτε ας ρωτήσουμε κάποιο εργολάβο ή μηχανικό ποιο είναι το κατασκευαστικό κόστος, συν οικόπεδο, άδειες ΙΚΑ, συνδέσεις κλπ., δηλαδή τελική τιμή με το κλειδί στο χέρι.
    2. Ρωτήστε αυτούς που πωλούν και διαπραγματευτείτε τιμή.
    3. Με Θέα (το Παλαμήδη και όχι το Νεκροταφείο), 1ο, ή 2ο, ή 3ο όροφο (διαφορετική τιμή), έχει τζάκι (+5000), αποθήκη, πάργινκ;

    Τι ποιότητας κατασκευή έχει στα μπάνια, την κουζίνα, στις ντουλάπες και τα πλακάκια. Έχει βεράντες 2.40 ή 1 μέτρο πλάτος κλπ., Έχει 1 ή 2 φάτσες σε δρόμο (γωνιακό), μήπως βλέπει μόνο στον ακάλυπτο κλπ.

    Κυρίως να μη λέμε λόγια του αέρα, γιατί όλα τα παραπάνω καθορίζουν την τιμή μιάς κατοικίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτογραφία δεν είναι του ακινήτου ασφαλώς. Επίσης δεν αναφέρεται ποιό συγκεκριμένο ακίνητο είναι. Οπότε κύριε Δικαστά μπορείς να μας απαλλάξεις. Πολύ ανησυχία όμως βλέπω και διαμαρτυρίες. Τόσο πολύ σας πειράζει κύριοι καταναλωτές να αναφερόμαστε στους αλήτες που προσπαθούν να πλουτίσουν σε βάρος του απλού πολίτη και καταντήσαν αυτή την χώρα όπως την καταντήσαν τόσα χρόνια? Εκτός αν ανήκετε στην πλευρά των λίγων βολεμένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι άμυαλοι,
    που ζούν και βασιλεύουν
    από την άγνοια του λαού,
    σε βάρος του λαού,
    θορυβούνται,
    τρέμουν την ημέρα και ιδρώνουν την νύχτα, ξεροκαταπίνουν στο φαγητό και
    μπουκώνουν ενώ τρώνε σούπες,
    που δεν έχουν ούτε στιγμή ευτυχίας
    αλλά βασανίζονται συνεχώς από καχυποψίες
    δεν εμπιστεύονται ούτε την μάνα τους,
    πόσο μάλλον τον σύντροφό τους,
    ζούνε από εδώ την ΚΟΛΑΣΗ που προετοιμάζουν επιμελώς να τους υποδεχθεί μετά την μίζερη ζωή τους.
    Μαζεύουν μέρα και νύχτα με κάθε μέσο και τρέμουν μηπως είναι κανείς άλλος πλουσιότερος από αυτούς!!!

    Τι λέει στην Παλαιά Διαθήκη στις Παροιμίες κεφ.5 στίχοι 22-23:
    22.Τον ασεβή τον παγιδεύουν οι ανομίες του και τα δεσμά της αμαρτίας του τον σφίγγουν 23.Και θα πεθάνει, γιατί δεν έχει αυτοέλεγχο απ'την μεγάλη του αφροσύνη θα χαθεί.
    Τι λέει στην Καινή Διαθήκη ο ίδιος ο Χριστός:
    Κατά Λουκά κεφ. 12 στίχοι 20-21:
    20.Τότε του είπε ο Θεός: "ανόητε. Αυτή τη νύχτα θα παραδώσεις την ζωή σου. Αυτά, λοιπόν, που ετοίμασες σε ποιόν θα ανήκουν;" 21. Αυτά, λοιπόν παθαίνει όποιος μαζεύει πρόσκαιρους θησαυρούς και δεν πλουτίζει τον εαυτό του με ότι θέλει ο Θεός.
    άφρων, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσι από σου, ά δε ητοίμασας τίνι έσται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ανώνυμος που απάντησε πρώτος...
    Εσύ (blog) αν πούλαγες το σπίτι σου (για οποιονδήποτε λόγο) θα το πούλαγες σε τιμή ευκαιρίας ή βάση αγοράς?

    Μήν μου απαντήσεις ότι θα το πούλαγες σε "λογική τιμή" γιατί αυτό δεν ισχύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα αυτό που διαπραγματεύεται το άρθρο δεν είναι σε ποιά τιμή θα πωλούσα εγώ ή και ο καθένας. Εννοείτε στην καλύτερη δυνατή. Αυτό όμως που αναλύεται είναι όπως έχουν πει και προηγούμενοι πως όλα καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση, αυτά καθορίζουν την αγορά. Διερωτώμαι λοιπόν, όταν 3 χρόνια η αγορά όπως λειτουργεί σου λέει πως εκεί που έχεις την τιμή δεν πρόκειται να το πουλήσεις, τότε η ίδια η αγορά δεν είναι στην ουσία που σου λέει πως πρέπει να κατεβάσεις τιμή? Δεν το λέω εγώ λοιπόν, έτσι είναι τα πράγματα. Πρέπει να κατεβάσεις τιμή. Αν βέβαια θες να το πουλήσεις, αν δεν θες δικαίωμα σου. Όταν όμως για 3 χρόνια έχεις κάθε εβδομάδα 3 αγγελίες στο internet και σε εφημερίδες, τότε μάλλον θες. Και τελειώνοντας το άρθρο αποδεικνύω, αν το ξαναδιαβάσεις, πόσο λάθος επιχειρηματικά αποδεικνύεται τελικά η τακτική του πωλητή. Τέλος το αναφέρω ξανά πως κατά την άποψη μου, όσο ο πωλητής χρονοτριβεί περιμένωντας το θύμα, τόσο η περιουσία του συνεχίζει να χάνει την αξία της, δεδομένου πως η αγορά ακινήτων έχει ακόμα τεράστια απόσταση να διανύσει μέχρι να βρει πάτο. Δεν έχετε καταλάβει πως έχουμε μπει σε ύφεση δεκαετίας και βάλε? Απορώ πάντως γιατί αμφισβητούνται ακόμα και τα αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή