Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Συμφέρει ακόμα να αγοράσεις σπίτι?

Σε πολλά πανεπιστήμια ανά το κόσμο διδάσκεται ως πανεπιστημιακό μάθημα το Real Estate. Βέβαια στην χώρα μας και η κουτσή μαρία έχει τις ειδικές γνώσεις να είναι μεσίτης και σύμβουλος επενδύσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το κλάδο της επιστήμης υπάρχει ένας γενικός τύπος που συνδέει την ενοικίαση με την αγορά ενός σπιτιού και προτείνει πότε είναι συμφέρον ή όχι να αγοράσεις ένα σπίτι. Μάλλον πότε αγοράζεις μια ευκαιρία, πότε αγοράζεις στην πραγματική τιμή και πότε αγοράζεις ακριβά.

Ο μαθηματικός τύπος λέει πως η πραγματική αποτίμηση ενός ακινήτου (η τιμή πώλησης) είναι αν πολλαπλασιάσεις 250 φορές την τιμή ενοικίου. Επίσης ορίζει άνω φράγμα και κάτω φράγμα τους παράγοντες 200 και 300. Δηλάδή λέει οτι αν βρεις ακίνητο με τιμή κάτω από 250 φορές την τιμή ενοικίου, τότε είναι ευκαιρία, όσο μάλιστα μικρότερος ο πολλαπλασιαστής, τόσο καλύτερη η ευκαιρία. Το 200 είναι η μέγιστη ευκαιρία που μπορείς να βρεις. Υπάρχει η θεώρηση πως μάλλον είναι αδύνατον να βρεις τιμή με πολλαπλασιαστή μικρότερο του 200. Ομοίως ισχύουν τα ίδια με το 300. Όσο δηλαδή η τιμή είναι πάνω από το 250 τόσο στην ουσία πληρώνεις υπεραξίες. Αν φτάσεις το 300 σημαίνει πως σε έχουν εκμεταλλευτεί στο μέγιστο. Υπάρχει πάλι η θεώρηση πως δεν υπάρχει στην αγορά τιμή μεγαλύτερη του 300, διότι πρόκειται για ηλίθιοι αυτοί που αγοράζουν τόσο ακριβά.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε υγιείς αγορές και όχι σε manipulated markets (χειραγωγημένες αγορές) απο συμφέροντα που προκαλούν τεχνητή αύξηση των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου