Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Επένδυση στην Παιδεία!!!


Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα είναι στην 23η θέση στην Ευρώπη των 25 όσον αφορά το ποσό που δαπανά για την παιδεία από το ετήσιο προυπολογισμό της. Συγκεκριμένα η Ελλάδα δαπανά το 4,04% του ΑΕΠ για την παιδεία. Να αναφέρουμε πως οι μοναδικές χώρες από τις οποίες βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση είναι η Ρουμανία και η Σλοβακία. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου της Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Κύπρου, Λετονίας, Λιθουανίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και όλες τις υπολοιπες χώρες της Ευρώπης. Να αναφέρουμε τέλος πως η Δανία δαπανά το 8,3% του ΑΕΠ, η Νορβηγία το 7,02% η Γαλλία το 5,65%.

Όσον αφορά των αριθμό των εκπαιδευτικών ανα μαθητή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η Ελλάδα παρουσιάζει τον εκπληκτικό αριθμό των 1 δάσκαλος για 10,1 μαθητές και βρίσκεται στην 4η καλυτερη θέση της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην Ολλανδία έχουμε έναν δάσκαλο για 15,6 μαθητές, στην Γερμανία έναν δάσκαλο για 18,3 μαθητές και στην Γαλλία έναν δάσκαλο για 19,7 μαθητές. Αντιθέτως χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Εσθονία έχουν παρόμοιους αριθμούς όπως η Ελλάδα. Γενικά σε αυτόν το δείκτη παρατηρούμε πως οι πιο αναπτυγμένες χώρες έχουν χειρότερα στατιστικά.

Από όλα τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία της Eurostat έχουμε να παρατηρήσουμε πως αν εξαιρέσεις τις χώρες της σκανδιναβίας που ταυτόγχρονα δαπανούν πάρα πολλά χρήματα για την παιδεία και διατηρούν μικρούς μέσους όρους δασκάλου ανα μαθητή, η Ελλάδα παρουσιάζει το απίστευτο φαινόμενο να δίνει σχεδόν τα λιγότερα για την παιδεία, ταυτόγχρονα να έχει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς (μικρός μέσος όρος μαθητών ανά δάσκαλο), στην πραγματικότητα όμως αν μπεις στις τάξεις (ειδικά των αστικών περιοχών) να βλέπεις τεράστια τμήματα, τις περισσότερες φορές τριαντάρια (παράλογο!!!) όταν ο μέσος όρος είναι 1 δάσκαλος ανα 10 μαθητές. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δαπανούν περισσότερα από εμάς, και ταυτόγχρονα έχουν χειρότερο δείκτη μαθητών ανά δάσκαλο στα χαρτιά αλλά καλύτερο στην πραγματικότητα. Όλα αυτά συνάδουν στα εξείς συμπεράσματα:

1. Η Ελλάδα επενδύει λίγοτερο σχεδόν από όλους στην παιδεία με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει.
2. Παραταύτα οι εκπαιδευτικοί είναι πολλοί περισσότεροι από όσοι χρειάζονται, χάριν του ότι φτιάξαμε ένα κρατικοδιαίτο σύστημα που έπρεπε να τους βολέψει όλους.
3. Αυτό σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί μας είναι οι πιο κακοπληρωμένοι, λογικό απλή διαίρεση, μικρός αριθμητής - μεγάλος παρανομαστής.
4. Αφού έχουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς αλλά μεγαλύτερα τμήματα και ελλείψεις, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια τεράστια διαρροή προσωπικού, έχουμε δηλαδή εκπαιδευτικούς που δεν είναι στην τάξη αλλά αποσπασμένοι αλλού.

Αυτό είναι το σύστημα μας σε όλο του το μεγαλείο, η παιδεία στο έλεος της τύχης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου